Om man gillar hundar och inte är rädd att arbeta hårt kan en kennel vara helt rätt att starta. Det är många som tror att det är lätt att arbeta med en kennel eftersom det ofta börjar som en hobby, men så är ofta inte fallet. När man driver en kennel är det ett arbete som sker dygnet runt. Man kan inte bara tycka att hundar är söta för att det ska fungera utan man måste också vara medveten om att kenneldriften är en livsstil och det krävs flera års erfarenhet för att kenneln ska kunna drivas bra.

Man måste först se till att ha rätt tillstånd för att få driva kenneln. Jordbruksverket är de första man ska ha tillstånd från och detta måste man ha för att få ha fler än ett visst antal djur, samt för att få föda upp dem. Man bör också söka medlemskap i Svenska Kennelklubben. Där kan man få stort stöd samt tips om hur man ska driva kenneln. Det är också här man registrerar sitt kennelnamn.

Att driva en kennel kräver ett enormt intresse både för rasen och för hundar över lag. Kunskaper måste finnas och man måste kunna arbeta när så krävs. Det går inte att ta semester och åka iväg utan man måste hela tiden finnas tillgänglig. När valpkullen väl har kommit kan man inte räkna med långa nätters sömn utan då krävs vård under hela dygnet. En nackdel med att driva kennel är att man inte kan åka hem klockan 18:00 och lämna arbetet bakom sig. I kenneln finns arbetet hemma hela tiden.

När det gäller kennlar räcker det inte alltid med att myndigheterna ger tillstånd till driften. Om huset där kenneln ska drivas ligger i tätort eller lägenhet kan också kommun, grannar och andra behöva ge sitt tillstånd till kennelns drift.